LIVE TEXT | Război în Ucraina. Luptele aprige continuă în mai multe zone ale frontului, afirmă Zelenski

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Luptele aprige continuă în mai multe zone ale frontului, afirmă Zelenski

Este a 222-a zi de la începutul războiului în Ucraina. Elon Musk a propus pe rețelele de socializare mai multe propuneri pentru pacea dintre Ucraina și Rusia. Zelenski afirmă că au fost eliberate mai multe așezări.

Volodimir Zelenski FOTO Profimedia

UPDATE 06:30 Zelenski afirmă că luptele aprige continuă pe multe zone ale frontului

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis, în timpul discursului său de luni seară, că Ucraina a eliberat așezări în mai multe regiuni în ultimele zile. El afirmă că „luptele aprige continuă în multe zone ale frontului”.

„Din ce în ce mai mulți (ruși) încearcă să scape, armata invadatoare suferă din ce în ce mai multe pierderi”. Președintele a adăugat că există o „înțelegere din ce în ce mai mare (în Rusia) că Rusia a făcut o greșeală declanșând un război împotriva Ucrainei”, a declarat Zelenski, potrivit The Kiev Independent.

UPDATE 05:00 SUA vor ajuta Ucraina cu 4 sisteme HIMARS, în cadrul unui nou pachet de ajutor în valoare de 625 de milioane de dolari

În cadrul următorului pachet de asistență militară propus de administrația Biden vor fi incluse patru lansatoare de rachete de artilerie de mare mobilitate. De asemenea, pachetul va include muniții, mine și vehicule rezistente la mine, potrivit unor surse din domeniul securității, relatează Libertatea . Noul pachet de asistență militară urmează să fie anunțat marți și va avea o valoare de 625 de milioane de dolari.

UPDATE 04:00 Peste 6 recruți militari ruși au murit de la startul campaniei de mobilizare în Rusia

În urmă cu câteva zile președintele rus Vladimir Putin a decretat mobilizarea parțială în Rusia. De atunci, cel puțin șase soldați incorporați au murit, în mai puțin de două săptămâni, potrivit avocatului Pavel Chikov.

UPDATE 02:00 Mihailo Podoliak îl ironizează pe Elon Musk

Consilierul prezidențial al Ucrainei, Mihailo Podoliak, l-a ironizat pe Elon Musk după ce acesta a postat un mesaj prin care este de acord cu anexarea Crimeei de către Rusia, în schimbul încheierii războiului.

Podiak i-a răspuns lui Elon Musk spunând pe Twitter că există un plans și mai bun de pace.

“1. Ucraina își eliberează toate teritoriile sale. Inclusiv Crimeea anexată. 2. Rusia se supune demilitarizării și renunțării obligatorii la armele nucleare, astfel încât să nu-i mai poată amenința pe alții. 3. Criminalii de război sunt judecați de tribunale internaționale. Să votăm?”, a scris consilierul lui Zelenski pe Twitter.

Elon Musk, aspru criticat după ce spus că Rusiei i se cuvine Crimeea

Elon Musk a fost aspru criticat după ce a propus ca Rusia să păstreze Crimeea. De asemenea, cel mai bogat om din lume a făcut mai multe propuneri pentru pacea dintre Ucraina și Rusia.

Elon Musk propune ca Rusia să păstreze Crimeea, anexată în 2014 de către regimul Putin. De asemenea, spune că referendumurile organizate ilegal și contrafăcute de ruși ar trebui să fie refăcute, dar sub supravegherea ONU.

„Pace Ucraina-Rusia:

- Refaceți referendumurile în regiune anexate, sub supravegherea ONU. Rusia trebuie să plece de acolo dacă aceasta este voința populară.
- Crimeea devine formal parte a Rusiei, așa cum a fost din 1783 (până la greșeala lui Hrușciov).
- Crimeei să-i fie asigurate rezervele de apă potabilă.
- Ucraina rămâne neutră”, a scris Elon Musk pe Twitter.

UPDATE 00:00 Atac cu rachete asupra unui spital din Kupiansk

Guvernatorul Oleg Sinegubov a anunțat că o persoană a fost ucisă în timpul unui atac cu rachete lansat de ruși asupra unui spital din districtul Kupiansk, potrivit The Kiev Independent.

“Din păcate, un medic anestezist a fost ucis, iar o asistentă a fost rănită. Informațiile despre victime sunt încă în curs de verificare”, a scris Sinegubov pe contul său de Telegram.

Atacurile rușilor din apropierea a 5 așezări din Donețk au fost respinse

Statul Major al Ucrainei a anunțat că ucrainenii au respins atacurile rușilor în apropierea a 5 așezări din Donețk. Forțele armate ucraienne au respins încercările rușilor de a avansa în Maiorsk, New York, Zaitseve, Pobieba și Nevelske, aflate în regiunea Donețk.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop vineri, 3 mai 2024. Cei din zodia Berbec fac o schimbare în viață, iar Scorpionii ignoră sfatul partenerului

2 Ucraina contraatacă și face ravagii pe tronsonul de cale ferată Moscova–Kursk

3 Umilință fără precedent pentru Armata SUA! / Trupe rusești au intrat într-o bază care găzduiește militari americani în Niger

4 Asta e Rusia, oameni buni!

5 Așa o fi?